"Πες" Πάρο και "Πιες" 3 κρασιά από το Κτήμα Ρούσσος που σε ταξιδεύουν απευθείας στο νησί

Οι 3 ετικέτες από το Κτήμα Ρούσσος της Πάρου που σε πάνε απευθείας διακοπές.

Κτήμα Ρούσσου

Τι πιο ωραίο από μία τέτοια εποχή, που το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει για τα καλά, να βρίσκεσαι σε ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα νησιά των Κυκλάδων. Η στάση είναι στη Πάρο και ο λόγος αποκλειστικά οινικός καθώς μαζί με την Σαντορίνη αποτελούν τα δύο κυκλαδονήσια με την μεγαλύτερη οινική παράδοση και ιστορία.

Καθώς κινείσαι εντός του νησιού, αυτή η εικόνα με την οποία θα εμπλουτίζεσαι καθημερινά θα είναι σαφώς αμπέλια, οι λεγόμενες απλωταριές. Οι αμπελώνες στο νησί καλύπτουν περίπου τα 5.500 στρέμματα ενώ πολλοί από αυτούς είναι αυτόριζοι.Μία χρονολογία σταθμό για την Πάρο όσον αφορά το κρασί της ήταν το 1981 όπου καθιερώθηκε νομικά ο ερυθρός οίνος ΠΟΠ Πάρος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το νησί διαθέτει δύο ΠΟΠ ζώνες όπου η μία από αυτές έχει συνδεθεί με τα ξηρά λευκά και ερυθρά κρασιά (ΠΟΠ Πάρος) και η άλλη για τους γλυκείς οίνους (ΠΟΠ Malvasia Πάρος). Δύο από τις πρωταγωνίστριες ποικιλίες του νησιού είναι η ερυθρή Μανδηλαριά, το βαθυκόκκινο διαδεδομένο ερυθρό σταφύλι του Αιγαίου και η παριανή λευκή Μονεμβασιά η οποία αγαπά ιδιαιτέρως τα ύψη.

Κτήμα Ρούσσου

Όσον αφορά τους επιδόρπιους οίνους στη Πάρου, αυτοί παράγονται από λιαστά σταφύλια Μονεμβασιάς και από Ασύρτικο ενώ για 24 μήνες παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια. Φυσικά στο νησί καλλιεργούνται και άλλες ποικιλίες οι οποίες παίρνουν μέρος σε blends αλλά σαφώς στέκονται και solo όπως Αηδάνι Μαύρο, Βάφτρα, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Ροδίτης.

Στη περίπτωση που δεν έχεις δοκιμάσει ποικιλίες της Πάρου συνεπώς και κρασιά της, ήρθε η ώρα να συνοδεύσεις καλοκαιρινές στιγμές με συνοδοιπόρο ένα οινοποιείο που σε ταξιδεύει στο πιο κυκλαδίτικο οινικό αφήγημα. 

Το Κτήμα Ρούσσος & 3 Κρασιά για το καλοκαίρι που σε "στέλνουν” Πάρο

Τα παριανά κρασιά από το Κτήμα Ρούσσος δημιουργούν ένα όμορφο storytelling γεύσης καλοκαιριού και ταξιδεύουν το κοινό στο νησί μέσα από μία φιάλη κρασιού. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του οινοποιείου βρίσκονται στη περιοχή Αστέρας 5 χλμ. από την Νάουσα με τον οινοποιό Κωνσταντίνο Ρούσσο να οινοποιεί τις γηγενείς ποικιλίες με χαρακτήρα και μεράκι μέσα από τις οποίες ενορχηστρώνεται η παράδοση και η κουλτούρα του νησιού.

Το τραπέζι της γευσιγνωσίας γεμίζει με 3 χαρακτηριστικά κρασιά της Πάρου ξεκινώντας βέβαια από το λευκό οδεύοντας προς το ροζέ και κάνοντας ένα μοναδικό λαμπερό τελείωμα στη δύση με ένα ερυθρό. Ένα "τρίπτυχο” κρασιού που μεταφέρει στο ποτήρι ολόκληρο τον τόπο με την κάθε ποικιλία να δίνει την νότα εκείνη που αποζητάς σε κάθε γουλιά του θέρους. 

Κτήμα Ρούσσου

Κτήμα Ρούσσος Λευκό

Ένα κρασί από 3 πολυδύναμες ποικιλίες που το θέτουν σαφώς σε πρώτο πλάνο. Η πολυδύναμη "Μαλαγουζιά”, το βαρύ πυροβολικό του ελληνικού αμπελώνα "Ασύρτικo” και η πληθωρική σε άρωμα και γεύση "Μονεμβασιά” είναι όλο εκείνο το οινικό μωσαικό της ετικέτας Κτήμα Ρούσσος Λευκό.

Ένα φίνο κρασί που μυρίζει Κυκλάδες με άπλετη φρεσκάδα και οξύτητα ισορροπημένη. Με τα αρώματα των γλυκόξινων φρούτων, του ροδάκινου, του λεμονιού και του ανανά να συνθέτουν μία πλούσια και κομψή αρωματική παλέτα. Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος μεταξύ 8 και 10.C

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα: κιτρινοπράσινο
Γλυκύτητα: ξηρό
Ποικιλία: Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μονεμβασιά 
Χρονιά: 2023
Παραγωγός: Κτήμα Ρούσσος
Αλκοόλ: 12,5 %
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Πάρος 

Με τι να το συνδυάσεις | Food pairing

Το συγκεκριμένο κρασί αξίζει να συνδυαστεί με μία δροσερή πράσινη σαλάτα με σταφύλια, φέτα, κάπαρρη και γλυκόξινη σάλτσα από μέλι, λεμόνι και μουστάρδα. Επίσης τα ψάρια στη σχάρα όπως φαγκρί, σφυρίδα και τσιπούρα ταιριάζουν άψογα με το Κτήμα Ρούσσος Λευκό όπως επίσης και ένα καλαμάρι γεμιστό στα κάρβουνα με σάλτσα λαδολέμονου. 

Κτήμα Ρούσσου

Κτήμα Ρούσσος Ροζέ 

Ένα ροζέ κρασί δεν μπορεί να λείπει για τους καλοκαιρινούς μήνες με την ετικέτα Κτήμα Ρούσσος Ροζέ να στέκει ιδανική και να "μοιράζει" ένα απαλό πορτοκαλί χρώμα που προδιαθέτει για ένα πλούσιο μπουκέτο αρωμάτων από κόκκινα φρούτα και άνθη. 

Με δροσιστικό χαρακτήρα φέρνει τον "ροζέ" χαρακτήρα του νησιού "μπροστά" για να απολαμβάνεις την κυκλαδίτικη ομορφιά και γευστικούς συνδυασμούς που συνεπαίρνουν. 

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα: απαλό πορτοκαλί 
Γλυκύτητα: ξηρό
Ποικιλία: Μαύρο Αηδάνι, Μαλαγουζιά & Μονεμβασιά 
Χρονιά: 2023
Παραγωγός: Κτήμα Ρούσσος
Αλκοόλ: 12,5 %
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Πάρος 

Με τι να το συνδυάσεις | Food pairing

Ένα ροζέ κρασί δεν μπορεί να λείπει από ένα καλοκαιρινό τραπέζι πόσο μάλλον το Κτήμα Ρούσσος Ροζέ που κάνει σινιάλο στο καλοκαίρι επίμονα. Στα must βρίσκεται ενα κριθαρότο γαρίδας, πέννες με καραβίδες και τοματίνια αλλά και ένας σολομός στον ατμό με αρωματική σάλτσα μουστάρδας. 

Το συγκεκριμένο κρασί ταιριάζει σούπερ με επιδόρπια οπότε μην ξεχάσεις να βάλεις στο τραπέζι μία κερασόπιτα με μία μπάλα παγωτού βανίλιας μαδαγασκάρης, ένα κέικ με σύκα ή μία δροσερή πάβλοβα με γιαούρτι και φράουλες

Κτήμα Ρούσσου

Κτήμα Ρούσσου Ερυθρό 

Η ερυθρή Παριανή ετικέτα, ένα κομψότατο και άκρως κυκλαδίτικο ερυθρό κρασί που εντυπωσιάζει μύτη και στόμα. Ένα blend από τις ποικιλίες Μανδηλαριά και Μονεμβασιά με πλούσιο και στυβαρό σώμα, με τα αρώματα κόκκινων φρούτων και μπαχαρικών να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. 

Ένα ξεχωριστό ΠΟΠ και γενναιόδωρο κρασί που χαρίζει απλόχερα το παριανό terroir εντυπωσιάζοντας ουρανισκο και κλέβοντας τις εντυπώσεις. Ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος: 16-18. C

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα: βαθυκόκκινο
Γλυκύτητα: ξηρό
Ποικιλία: Μανδηλαριά και Μονεμβασιά 
Χρονιά: 2020
Παραγωγός: Κτήμα Ρούσσος
Αλκοόλ: 13,5 %
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Πάρος 

Με τι να το συνδυάσεις | Food pairing

Ένα τέτοιο κρασί αγαπά τα κρεατικά και φυσικά τα μαγειρευτά φαγητά του καλοκαιριού. Μία επιλογή όπως μελιτζάνες στο φούρνο με σάλτσα τομάτας και καψαλισμένη φέτα κάνει με τη συγκεκριμένη ετικέτα εξαιρετικό πάντρεμα όπως επίσης με τους τοματοκεφτέδες και με μία καλοκαιρινή στραπατσάδα που στα νησιά την συνηθίζουν. 

Επίσης κοκκινιστά μπουτάκια στο φούρνο με κριθαράκι και πετιμέζι θα δικαιώσει σίγουρα το αποτέλεσμα με νοστιμιά και καλοκαιρινή άβρα. 

*To Κτήμα Ρούσσος είναι ένα επισκέψιμο οινοποιείο στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να πραγματοποιήσει σε ένα μοναδικό τοπίο γευσιγνωσίες καθώς σε ξεναγήσεις στον αμπελώνα μαθαίνοντας για την αμπελουργία, τις γηγενείς ποικιλίες, την ιστορία του κρασιού στον τόπο και την σύνδεση του με το πολιτιστικό γίγνεσθαι. Η γευσιγνωσία κρασιού συνοδεύεται αποκλειστικά από παριανά εδέσματα προσφέροντας στο κοινό ένα ολιστικό γαστρονομικό βίωμα. 

www.ktimaroussos.gr | facebook: Ktima Roussos | instagram: @ktimaroussos |  email: info@ktimaroussos.gr | τηλέφωνο επικοινωνίας: 2284 051798

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Όλα όσα πρέπει να δεις στο αφιέρωμα "1974 & 1944 - Η Αθήνα γιορτάζει την ελευθερία της"

Μια λίστα με τα highlights του επετειακού αφιερώματος που σχεδίασε ο Δήμος Αθηναίων, με αφορμή τα 80 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας αλλά και τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
15/07/2024

"Νατέλα: Δεκαοχτώ χρόνια χωρίς τον Άλεξ": Η νέα σειρά podcast του istorima

Μια αληθινή ιστορία εξαφάνισης ενός παιδιού μέσα από τις διηγήσεις της μητέρας του, με την υπογραφή του οργανισμού συλλογής προφορικών ιστοριών istorima.

ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται το Κάστρο της Κορώνης

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το ιστορικό μνημείο, όπου υλοποιείται μεγάλο τεχνικό έργο στερέωσης.

Τα δωρεάν της εβδομάδας: Σινεφίλ διήμερο στην Τεχνόπολη

Διπλό ραντεβού στην Τεχνόπολη για το Athens Open Air Film Festival και ό,τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Αθήνα χωρίς εισιτήριο από 13 έως 19/7.

ΥΠΠΟ: Λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού

Ο αρχαιολογικός χώρος αποκτά μία νέα πύλη εισόδου-εξόδου, καθώς και άλλες απαραίτητες υποδομές.

Κραυγή των ωκεανών: Αποκαλύπτοντας την επίδραση των ανθρώπων στα θαλάσσια οικοσυστήματα

Το επιστημονικό σκάφος Tara βρίσκεται στην Αθήνα για ψηφιακές παραστάσεις, ωκεανογραφικά εργαστήρια, επισκέψεις και ημερίδα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Αλλαγές στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωράει σε αναδιαμόρφωση της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου ώστε να αναδεικνύεται το πέρας της Ιερά Οδού.